Welke echte rampen kunnen de aarde bedreigen?
De aarde is in principe een heel veilige plaats. We zijn goed beschermd tegen de vijandige buitenwereld. Een film als "2012" over het einde van de wereld is heel goed gemaakt... maar de Maya-voorspelling bleek niet te kloppen.


100 procent zekerheid bestaat natuurlijk niet. Er zijn wel degelijk een aantal gevaren die de hele aarde bedreigen. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden sloeg een grote planetoïde in op aarde. Als gevolg daarvan stierven de dinosaurussen uit. Zoiets gebeurt natuurlijk maar uiterst zelden. Toch zijn astronomen druk in de weer om alle potentiële zelfmoord-planetoïden in kaart te brengen. We kunnen maar beter tijdig weten wat de toekomst zal brengen...


Het hoeft trouwens geen planetaire ramp te zijn. Op 30 juni 1908 ontplofte een groot brokstuk van 30 tot 50 meter diameter boven Siberië. Als zo'n groot rotsblok zou inslaan op een stad, zijn er miljoenen doden (rechtstreeks door de inslag, of na een tsunami als het rotsblok in zee ploft). Men schat dat een dergelijk rotsblok gemiddeld om de 100 tot 1000 jaar inslaat.


Een ander gevaar dat dreigt vanuit de diepten van de ruimte, is een GRB - een Gamma Ray Burst, een intense stoot gammastralen afkomstig van een stervende reuzester. Dat zou onze aardse atmosfeer ernstig kunnen beschadigen. Mogelijk is een GRB verantwoordelijk voor een massale sterfte ongeveer 450 miljoen jaar geleden, maar zeker zijn we daar niet van.


Ook de aarde zelf is niet altijd even lief voor zijn bewoners. Als een onstabiele vulkaan (bvb. de Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma) plots in zee verdwijnt, kan dat een tsunami veroorzaken die na enkele uren de oostkust van de Verenigde Staten bereikt en daar alle kuststeden verzwelgt. Of wat dacht je van een supervulkaan? Als het Amerikaanse Yellowstone in de lucht gaat, wordt een groot deel van de Verenigde Staten bedekt met een dikke aslaag. Problemen gegarandeerd!


Een ompoling van het aardmagnetisch veld kan ook problemen veroorzaken. Zonder een magnetisch schild kunnen zonnestormen makkelijk satellieten beschadigen en elektriciteitsnetten doen uitvallen. En dan zijn er nog de pandemieën zoals de Spaanse griep in 1918 of het AIDS-virus.


Veel mogelijke natuurrampen dus, maar de kans dat er iets gebeurt tijdens ons leven is uiterst klein. "Dus kunnen we op onze beide oren slapen?", hoor ik je denken. Nee, dat niet. Wij mensen vormen immers een veel grotere bedreiging voor onze planeet. Oorlogen, milieuverloedering, terrorisme, ... wij zijn zelf wellicht de grootste vijanden van de aarde.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 1.125
Laatste week: 17.136
Pagina's: 25.429.661
sinds 15 aug 2010