Zal komeet Elenin in oktober 2011 de aarde bedreigen?
Op 10 december 2010 ontdekte de Russische astronoom Leonid Elenin een komeet, komeet C/2010 X1. Op het ogenblik van de ontdekking bevond de komeet zich op 4 astronomische eenheden (AE) van de zon, en hij bewoog naar de zon toe. Eťn astronomische eenheid (AE) is de gemiddelde afstand aarde-zon, ongeveer 150 miljoen km.


Voor kometenliefhebbers was dat uitstekend nieuws. Als een komeet zo ver van de zon al kan waargenomen worden, is het mogelijk een groot exemplaar. Toen komeet West in augustus 1975 ontdekt werd, bevond hij zich op 2,98 AE van de zon. In maart 1976 was komeet West spectaculair zichtbaar met het blote oog.


De berekeningen voor komeet Elenin gaven aan dat de komeet op 10 september 2011 zijn kortste afstand tot de zon (0,482 AE) zou bereiken. Op 16 oktober 2011 passeerde komeet Elenin op 0,2338 AE van de aarde, dat is dus een afstand van ongeveer 35 miljoen kilometer, ongeveer 89 keer de gemiddelde afstand van de aarde tot de maan.


Op basis van initiŽle berekeningen vermoedde men dat komeet Elenin in het najaar net zichtbaar zou zijn met het blote oog. Maar kometen zijn onvoorspelbaar in hun helderheid. Komeet Kohoutek ging in 1974 volgens berekeningen zo helder worden als de volle maan, terwijl hij in werkelijkheid vanuit BelgiŽ maar met moeite zichtbaar was met het blote oog.


"Je kan beter wedden op paarden dan op kometen", is bij astronomen dan ook een beroemd gezegde.


Jammer genoeg verschenen er op internetfora berichten over komeet Elenin en het einde van de wereld. Men beweerde dat de staart van komeet Elenin de aarde zou verwoesten. De komeet zou het magnetisch veld van de aarde verstoren. Elenin zou al gigantische aardbevingen hebben veroorzaakt. Astronomen zouden alles in de doofpot stoppen om de mensen niet bang te maken.


Elenin kan je immers spellen als ELE-nin en de afkorting ELE staat dan voor Extinction Level Event. Jawel! En 16 oktober 2011 is verbazend dicht bij 2012, het jaar waarin de wereld zal vergaan! En de dichtste nadering van komeet Elenin tot de zon gebeurt bijna dag op dag tien jaar na "nine eleven"!


Wat een onzin.


Tegenwoordig worden er elk jaar tientallen kometen ontdekt. Ook in het verleden werd beweerd dat kometen dood en vernieling zaaien. Sommige hypes (bvb. over komeet Hale-Bopp, zie foto) mondden uit in massale zelfmoordacties.


Lees hier de waarheid over 2012 en het einde van de wereld. Een lijst van heldere kometen vind je op deze site. Een 3D-programma met de positie van Elenin, de zon en de binnenplaneten vind je hier. De NASA is alle flauwe verdachtmakingen op het internet beu en publiceerde deze lijst met FAQ (Frequently Asked questions).


Eind augustus 2011 werd duidelijk dat komeet Elenin geen hoogvlieger was. De komeet desintegreerde volledig nog voor hij zijn dichtste punt bereikte. Het object was enkel zichtbaar in zeer grote telescopen als een heel flauwe wolk. Na alle pseudo-wetenschappelijke prietpraat op het internet over het nakende einde van de wereld was dit een serieuze afknapper voor alle waarzeggers...


Kelly Beatty van het bekende astronomisch tijdschrift "Sky&Telescope" schreef dan ook: "I guess all those pseudoscientific bloggers who predicted planet-altering encounters with a cosmic visitor bright enough to be seen in broad daylight will just have to find something else to worry about."
en
"... there's no question that Comet Elenin is ó er, was ó nothing like the Earth-threatening behemoth proffered by fringy pseudoscientists earlier this year."


NASCHRIFT: ondertussen is 16 oktober 2011 geschiedenis. Iemand het einde van de wereld opgemerkt? Ik ook niet ;-)


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.201
sinds 15 aug 2010