Zal de wereld vergaan in 2012?
Op het internet circuleerden in 2011 en 2012 zogenaamde "voorspellingen" van de Maya's. Volgens deze prognose zou de wereld in 2012 vergaan - of overgaan in een hoger stadium (je had de keuze). In deze onzekere tijden lieten heel wat mensen zich vangen aan dergelijke toekomstverwachtingen. En soms deed de pers er nog een schepje bovenop.


Minder bekend is dat voor de Maya's de mythische begindatum van de wereld 13 augustus 3114 v.C. is. Geloven wij dan ook dat de wereld inderdaad in 3114 v.C. geschapen is? Als dat nieuws inderdaad "de boekskes" zou halen, zou er ongetwijfeld een storm van protest komen, want elke fatsoenlijke mens weet dat onze aarde veel ouder is. Ik mag me niet voorstellen wat er gebeurt als een weekblad zou berichten dat Eva volgens de recentste wetenschappelijke inzichten inderdaad uit een rib van Adam is gemaakt.


Voorspellingen over het eind van de wereld zijn niet nieuw. In 1910 ging de aarde door de staart van komeet Halley en daardoor zouden alle mensen vergiftigd worden. Kwakzalvers verkochten anti-komeetpilletjes en monddoekjes om je te beschermen tegen de kwalijke komeetdampen. Zie ook deze site.


Het boek The Jupiter effect was in 1974 een absolute bestseller. Er werd nauwkeurig uitgelegd hoe op 10 maart 1982 de wereld zou vergaan omdat alle planeten op één lijn zouden staan. Volgens Nostradamus zou er in 1999 een groot onheil over ons neerdalen. Recent nog werd er op het internet beweerd dat komeet Elenin in oktober 2011 de aardas zou verdraaien en voor een nooit geziene vloedgolf zou zorgen. Enzovoort enzovoort... de ene voorspelling is nog maar nauwelijks verjaard of de volgende duikt al op. Het publiek laat zich meesleuren door gewiekste oplichters en betaalt handenvol geld voor een heleboel complete nonsens.


EPILOOG

Ondertussen is 21 december 2012 geschiedenis. Persoonlijk heb ik die dag extra goed opgelet in het verkeer. En gezorgd dat ik niet van de trap viel. Maar voorts was 21 december 2012 niet meteen een "wereldschokkende" dag ;-)


Wil je weten welke echte rampen de aarde kunnen bedreigen? Klik dan hier.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.201
sinds 15 aug 2010