Tweeten

Klimaat Ukkel : winter
De grafieken zijn interactief. Nadat de grafiek getekend is, kan je de gegevens onmiddellijk in detail bekijken door er met de muis over te gaan.

De oranje lijn geeft de huidige gemiddelde waarde (gemiddelde over de periode 1981-2010).


De rode lijn berekent het lopend gemiddelde over 30 jaar. De termijn van 30 jaar wordt algemeen gebruikt als men spreekt over het klimaat.


Door de rode lijn te vergelijken met de oranje lijn, zie je dus eventuele veranderingen in het klimaat. Vooral voor de temperatuur is er een duidelijke evolutie. Precies omdat het gaat over een lopend gemiddelde, kan de rode lijn maar berekend worden tot 15 jaar in het verleden. Concreet: een klimaatwaarde voor 1995 wordt berekend door het gemiddelde te maken van alle waarden tussen 1981 en 2010 (een periode van 30 jaar).

De temperatuurcurve toont duidelijk het (menselijk) broeikaseffect, al was er in het begin van de 20-ste eeuw ook een periode met warmere winters.

Ook de neerslaghoeveelheid is wat toegenomen. Dit lijkt in overeenstemming met de prognose van het IPCC, dat meer neerslag in de wintermaanden voorspelt. Voor Belgi zou tegen 2100 de winterneerslag gemiddeld gesproken stijgen tussen 0 en 16 procent. Zie ook hier.

Qua zonneschijnduur is er nauwelijks iets veranderd.december            januari            februari

herfst            lente

jaar

Dagelijkse maxima en minima


Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.201
sinds 15 aug 2010