Wanneer staat de aarde het dichtst bij de zon?
De aarde draait in een ellipsvormige baan rond de zon. Het was Johannes Kepler (1571-1630) die dat voor het eerst formuleerde: de "eerste wet van Kepler".


De kortste afstand tot de zon wordt bereikt rond 4 januari. In 2018 op 3 januari om 7 uur. De aarde staat dan in het zgn. "perihelium" op een afstand van ongeveer 147.100.000 km van de zon. Het "aphelium" is de verste afstand tot de zon: die wordt bereikt op 6 juli 2018 en bedraagt ongeveer 152.100.000 km.


Dat lijkt vreemd: in putje winter (voor het noordelijk halfrond) staat de aarde zo'n 5 miljoen km dichter bij de zon dan begin juli. De intensiteit van het zonlicht is begin januari ongeveer 7% groter dan begin juli. En toch is het dan winter bij ons!


De verklaring is simpel. De seizoenen zijn immers niet afhankelijk van de afstand van de aarde tot de zon. Het is de hoogte van de zon boven de horizon (en daarmee samenhangend het aantal uren daglicht) dat de seizoenen veroorzaakt. De wisselende maximale zonnehoogte doorheen het jaar is een rechtstreeks gevolg van de schuine stand van de aardas ten opzichte van het vlak waarin we rond de zon draaien.EN TOCH...

Op basis van de afstand tot de zon zou je verwachten dat de zomers in het zuidelijk halfrond (december, januari en maart) gemiddeld gesproken warmer zijn dan de zomers van het noordelijk halfrond (juni, juli en augustus). Dat blijkt niet zo te zijn.


Het noordelijk halfrond bestaat namelijk voor een groot deel uit land. In het zuidelijk halfrond overheersen de oceanen. Nu warmt water veel langzamer op en koelt het veel langzamer af dan land. Continenten reageren sneller en feller op wisselende zonshoogte en daglengte dan oceanen.


De temperende invloed van de zee is zelfs al in een klein land als BelgiŽ goed zichtbaar. Aan de kust zijn de temperatuurcontrasten tussen winter en zomer minder groot dan in Kleine Brogel.


De gemiddelde zomertemperatuur op het noordelijk halfrond ligt dus hoger dan de gemiddelde zomertemperatuur op het zuidelijk halfrond.


Een vreemd gevolg van de wisselende afstand aarde-zon vind je hier.

Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 1.009
Laatste week: 9.299
Pagina's: 25.621.861
sinds 15 aug 2010