Hoe bepaalt men de temperaturen in de weersverwachtingen voor de komende dagen?
Vroeger maakte men gebruik van tabellen, waarin de gemiddelde maxima en minima voor een streek vermeld stonden voor elke periode van het jaar. Die gegevens zijn het resultaat van tientallen jaren waarnemingen. Voor Ukkel beschikt de klimatologische dienst van het K.M.I. zelfs over alle temperatuurgegevens vanaf 1833.


In combinatie met de te verwachten luchtsoort maakte de voorspeller dan zijn prognose. Atlantische zeelucht heeft de eigenschap om in de winter zacht te zijn, en vrij koel in de zomer. Noordenwinden zorgen meestal voor aanvoer van relatief koude lucht, enzovoort.


Het is een methode die ook nu nog goede resultaten oplevert. Geen wonder dat sommige landbouwers op basis van lucht, wolken en windrichting soms heel zinnige dingen kunnen zeggen over wat er de volgende 24 uur zal gebeuren op weergebied!


De laatste jaren hebben we met wiskundige modellen de atmosfeer kunnen "nabouwen". De computer wordt gevoed met alle gegevens die beschikbaar zijn ( afkomstig van waarnemingen op de grond, met ballonnen en satellieten). En dat levert dan een hele resem getallen op, waarmee de weervoorspeller aan de slag kan om een goede weersverwachting te maken.


Dank zij die computer kunnen we nu veel beter dan vroeger ver in de toekomst kijken. Een inval van erg koude of warme lucht kan soms al tot tien dagen vooraf worden "gezien" door de computer. Maar toch blijft het erg belangrijk dat we het contact met de oude meteorologie onderhouden. Een moderne voorspeller maakt gebruik van de laatste digitale technieken, maar hij vergeet niet op tijd en stond naar buiten te kijken...


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 1.525
Laatste week: 9.838
Pagina's: 38.771.039
sinds 15 aug 2010