Wat gebeurt er als een orkaan aan land gaat?
Orkanen worden gevoed door het warme zeewater (minimaal 26 graden Celsius). Eens het oog van een orkaan aan land komt, valt die energiebron weg en zal de orkaan geleidelijk aan kracht inboeten.


Maar omdat er in het Caribisch gebied heel wat eilanden zijn, is de kans heel groot dat zo'n orkaan gewoon voorbijtrekt en aan de andere kant van het eiland opnieuw de zee vindt, met alle gevolgen van dien. De zwaarste schade (door hoge windsnelheden en vooral door veel neerslag) is in elk geval voor de kustgebieden.


Boven het Amerikaanse vasteland buigen Atlantische orkanen meestal af naar het noordoosten. Op die manier verliezen ze hun gevaarlijkste eigenschappen, maar restanten van een orkaan kunnen tot ver in het noorden van de Verenigde Staten nog voor heel wat water (en zelfs sneeuw) zorgen. De grote windsnelheden zijn dan wel verdwenen.


Soms maken de restanten van een orkaan vervolgens helemaal de oversteek over de Atlantische Oceaan en arriveren ze in Europa. Ondertussen zijn ze gedegradeerd tot "gewone" depressies, met soms wat meer intense en buiige regen.


Ook in andere delen van de wereld komen tropische cyclonen voor. Maar de algemene regel blijft dezelfde: de kustgebieden zijn het meest gevoelig voor wind en vooral voor veel neerslag. Bovendien kan het zeewater opgezweept worden en tijdelijk het binnenland intrekken.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 582
Laatste week: 9.742
Pagina's: 25.282.304
sinds 15 aug 2010