Kan een orkaan van Amerika naar Europa waaien?

Bij het oversteken van de Atlantische Oceaan komen tropische cyclonen boven kouder zeewater, waardoor ze veel van hun energie verliezen. Dikwijls blijven de restanten van zo’n orkaan trouwens ten westen van Europa. Dan krijgen we warme zuidenlucht en aangenaam nazomerweer.


In het geval dat de restanten van een orkaan toch arriveert boven West-Europa, kan dat zorgen voor buiige regen en/of felle wind. Op 5 oktober 2008 passeerden restanten van de tropische cycloon Laura nabij het noorden van Nederland. Daar werd toen op één dag meer dan 100 mm neerslag opgetekend.


Maar hallucinant noodweer zoals in de Caraïben hoeven wij niet te vrezen. Meestal passeren de restanten zonder veel erg.


Wel is het zo dat restanten van orkanen over de Atlantische Oceaan de weercomputers soms grondig in de war kunnen sturen. Onzekerheid troef dus.


Het gebeurt in elk geval vaker dat de overblijfselen van ex-orkanen bij ons passeren. Als weerman heb ik Alex, Irene, Mitch, Lili, Lisa, Erika, Bonnie, Karl, Floyd, Frances en Bertha op die manier mogen verwelkomen in mijn weerberichten.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 581
Laatste week: 9.744
Pagina's: 25.282.276
sinds 15 aug 2010