Loopt je klok trager als je heel snel beweegt (Einstein)?
Eeuwenlang hebben geleerden gedacht dat de tijd voor iedereen dezelfde was.


Maar dan kwam Albert Einstein met een speciale theorie: de relativiteitstheorie. Einstein werkte die theorie uit op basis van twee vaststellingen:

1) de snelheid van het licht is altijd constant

2) natuurkundige wetten zijn overal dezelfde


Als je die beweringen verder uitwerkt, kom je tot heel vreemde conclusies. Het blijkt namelijk dat als je heel snel beweegt, het principe van gelijktijdigheid niet meer klopt.


Een voorbeeld. Als je met een extreem hoge snelheid reist naar een ster dichtbij de zon (de ster alfa Centauri op 4,3 lichtjaar van de aarde) en onmiddellijk terugkeert, dan ben jij (de reiziger) 7 jaar ouder geworden. Mensen die op aarde bleven, zijn ondertussen bijna 12 jaar ouder geworden. Hoe groter de afstand en de snelheid, hoe extremer het resultaat. Op die manier is het perfect mogelijk dat een vader een sterrenreis maakt en na de terugkeer jonger is dan zijn eigen zoon.


Let wel, je moet een snelheid halen die de snelheid van het licht benadert. Voorlopig is dat nog science fiction. De snelste raket ooit haalde een snelheid van ongeveer 100.000 km/h. Om te genieten van de relativistische effecten van Einstein, zou je een gemiddelde snelheid moeten halen van pakweg 200.000 km/s. Dat is 7.200 keer sneller…


Meer informatie: www.stuif.com/cgi-bin/ruimtereis.cgi

www.walter-fendt.de/ph14nl/timedilation_nl.htm


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 1.140
Laatste week: 17.128
Pagina's: 25.429.744
sinds 15 aug 2010