Hoe ver is de aarde zichtbaar vanuit de ruimte?

Van op de planeet Venus zou de aarde prachtig zichtbaar moeten zijn... maar de planeet Venus heeft een heel dichte atmosfeer met veel wolken. Vanop het oppervlak van Venus is de aarde daardoor totaal niet zichtbaar.


Mercurius heeft geen atmosfeer. De aarde is hier prachtig zichtbaar als een heel helder lichtpunt.


Van op de planeet Mars is de aarde goed zichtbaar als een helder blauwwit lichtschijnsel. Het is één van de helderste lichtpunten aan de Marshemel. Net zoals de maan heeft de aarde gezien van op Mars schijngestalten.


Als we naar Jupiter gaan (op zo'n 800.000.000 km van de zon) is de aarde al veel minder opvallend. Van op de buitenste planeten (Saturnus, Uranus en Neptunus) is de aarde nog amper zichtbaar met het blote oog.


Natuurlijk neemt de helderheid van de aarde af naarmate je je van onze planeet verwijdert. Maar nog veel belangrijker is het feit dat de aarde relatief dicht bij de zon staat. En die zon is ongeveer anderhalf miljard keer helderder. De aarde zal dus al snel verdwijnen in de gloed van de zon, gezien vanuit de buitenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.


Je kan het vergelijken met een sterke schijnwerper die je verblindt. Vlak naast die felle schijnwerper staat er dan een kleine kaars. Het is erg moeilijk om dat kaarsje te zien in de oogverblindende gloed van de schijnwerper.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 21
Vandaag: 1.550
Laatste week: 9.541
Pagina's: 25.264.011
sinds 15 aug 2010