Kan je ook overdag vallende sterren zien?
Het antwoord is volmondig ja. Enkel weet niemand wanneer precies je naar boven moet kijken om zo'n super-vuurbol te zien. Zelf is het mij in meer dan 50 jaar actief naar boven kijken nog maar één keer gelukt.


Maar het gebeurt dus wel degelijk. Als grote stenen in de ruimte (die meer dan een kilo wegen) in de dampkring "opbranden", gaat dat gepaard met felle lichtverschijnselen. Er zijn zelfs beschrijvingen bekend van vuurbollen die zo helder werden dat ze gedurende korte tijd wedijverden met de zon. Het ging dan om objecten met een diameter van een tiental meter of groter. Die vuurbollen worden ook waargenomen door militaire satellieten, die constant de atmosfeer afspeuren op zoek naar mogelijke atoomexplosies op aarde.


De meeste grote objecten spatten tijdens hun intrede in de atmosfeer uit elkaar en vormen dus geen bedreiging voor de aarde. Maar heel af en toe gaat het fout. Dan worden we getroffen door een brokstuk met een diameter van honderden meter tot zelfs meer dan een kilometer. De laatste keer dat dat gebeurde, was ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Als gevolg van die inslag zijn toen de dinosaurussen verdwenen van de aardbol en werden de zoogdieren (en uiteindelijk dus ook de mens) de heersers van de planeet.


De meeste vallende sterren zijn het resultaat van kleine stofdeeltjes. Elke dag wordt de aarde enkele honderden ton zwaarder door al dat stof. Vallende sterren genoeg dus aan de hemel!


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 48
Vandaag: 1.388
Laatste week: 9.943
Pagina's: 38.642.362
sinds 15 aug 2010