Tweeten


De warmste dag van het jaar (dat is de dag met de hoogste maximumtemperatuur van het jaar) kan zowel voorkomen in mei, juni, juli, augustus of september.


Ik heb voor deze berekeningen de (dagelijkse) correctiefactoren toegepast. Tot mei 1983 gebeurden de waarnemingen immers in een open thermometerhut. Voor de hoogste jaarlijkse temperaturen van de 19-de eeuw geldt een onnauwkeurigheid van 0,4C.


Bemerk dat op sommige jaren er twee dagen waren met exact dezelfde hoogste maximumtemperatuur van het jaar.


Er is blijkbaar een groot verschil in hoogste maximumtemperatuur van jaar tot jaar... 1864 en 1947 zijn de merkwaardige uitersten. Hou er wel rekening mee dat n hoge maximumtemperatuur niet noodzakelijk betekent dat de hele zomer heel warm was - en omgekeerd.


Tegenwoordig zijn we min of meer gewoon geraakt aan dagen waarop de maximumtemperatuur oploopt tot 30 graden en meer (de tropische dagen). Maar er zijn jaren geweest dat het kwik nooit 30 graden haalde. Wanneer gebeurde dat voor het laatst?


Gemiddeld gesproken valt de warmste dag van het jaar in Ukkel op 20 juli. Waarom is dat niet 21 juni, het begin van de zomer, als de zon het hoogst aan de hemel staat? Het antwoord vind je hier.


Deze grafiek is het resultaat van meer dan 180 jaar onafgebroken waarnemen. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt...

De waarde voor 2017 is voorlopig.


IJsdagen in Ukkel
Vorstdagen in Ukkel
Warme dagen in Ukkel
Zomerdagen in Ukkel
Tropische dagen in Ukkel
Koudste nacht van het winterseizoen in Ukkel
Koudste dag van het winterseizoen in Ukkel
Warmste nacht van het jaar in Ukkel

Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 1.138
Laatste week: 17.127
Pagina's: 25.429.734
sinds 15 aug 2010