Tweeten
De koudste dag van het winterseizoen (dat is de dag met de laagste maximumtemperatuur van de winter) komt meestal voor in de loop van de maanden december, januari of februari. Maar er zijn uitzonderingen: je kan op de grafiek hierboven op zoek gaan naar de uiterste data. Maart? November?


Bemerk dat op sommige winters er verschillende dagen waren met exact dezelfde laagste maximumtemperatuur van de winter.


Op de grafiek hierboven kan je ook de uiterste temperatuurwaarden opzoeken. Er is blijkbaar een groot verschil in laagste maximumtemperatuur van winter tot winter... De laagste maximumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel was in 1838. Het winterseizoen met de zachtste laagste maximumtemperatuur is dat van 2013-2014. Het vorige record van 1974-1975 werd "verbeterd" met 2,3 graden. Zeer opmerkelijk!


Hou er wel rekening mee dat één lage maximumtemperatuur niet noodzakelijk betekent dat de hele winter heel koud was - en omgekeerd. Kijk eens naar het aantal ijsdagen en vorstdagen voor de verschillende winters. Ook in de 19de en de 20ste eeuw waren er winters zonder ook maar één enkele ijsdag.


Tijdens sommige barre winterperiodes ging de laagste maximumtemperatuur onder de MIN tien graden. Wanneer gebeurde dat voor het laatst?


Gemiddeld gesproken valt de koudste dag van de winter op 10 januari. Waarom is dat niet 21 of 22 december, het begin van de winter, als de zon het laagst aan de hemel staat? Het antwoord vind je hier.


Ik heb voor deze berekeningen al de nodige correctiefactoren toegepast. Tot mei 1983 gebeurden de waarnemingen immers in een open thermometerhut.


Deze grafiek is het resultaat van meer dan 180 jaar onafgebroken waarnemen. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt...IJsdagen in Ukkel
Vorstdagen in Ukkel
Warme dagen in Ukkel
Zomerdagen in Ukkel
Tropische dagen in Ukkel
Warmste dag van het jaar in Ukkel
Koudste nacht van het winterseizoen in Ukkel
Warmste nacht van het jaar in Ukkel

Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 1.138
Laatste week: 17.127
Pagina's: 25.429.734
sinds 15 aug 2010