Tweeten
Het gaat om de minimumtemperatuur zoals die in Ukkel werd opgetekend om 6 uur UT, dat is (tegenwoordig) 8 uur 's ochtends plaatselijke tijd. De gegevens voor 2017 zijn voorlopig.


De warmste nacht van het jaar (dat is de nacht met de hoogste minimumtemperatuur van het jaar) komt meestal voor in de loop van de maanden juni, juli of augustus. Maar er zijn uitzonderingen: je kan op de grafiek hiernaast op zoek gaan naar de uiterste data in mei en in september.


Bemerk dat op sommige jaren er verschillende dagen waren met exact dezelfde hoogste minimumtemperatuur van het jaar.


Op de grafiek hierboven kan je de uiterste temperatuurwaarden opzoeken. Er is blijkbaar een groot verschil in hoogste minimumtemperatuur van jaar tot jaar... De hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel was in 2015. Het zomerseizoen met de "meest frisse" hoogste minimumtemperatuur is dat van 1940.


Hou er wel rekening mee dat n hoge minimumtemperatuur niet noodzakelijk betekent dat de hele zomer heel warm was - en omgekeerd. Kijk eens naar het aantal tropische dagen en zomerdagen voor de verschillende zomers.


Gemiddeld gesproken valt de warmste nacht van het jaar op 20 juli. Waarom is dat niet rond 21 juni, het begin van de zomer, als de zon het hoogst aan de hemel staat? Het antwoord vind je hier.


Ik heb voor deze berekeningen al de nodige correctiefactoren toegepast. Tot mei 1983 gebeurden de waarnemingen immers in een open thermometerhut.


Deze grafiek is het resultaat van meer dan 180 jaar onafgebroken waarnemen. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt...IJsdagen in Ukkel
Vorstdagen in Ukkel
Warme dagen in Ukkel
Zomerdagen in Ukkel
Tropische dagen in Ukkel
Warmste dag van het jaar in Ukkel
Koudste dag van het winterseizoen in Ukkel
Koudste nacht van het winterseizoen in Ukkel

Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 1.140
Laatste week: 17.128
Pagina's: 25.429.744
sinds 15 aug 2010