Tweeten


De koudste nacht van de winter (dat is de nacht met de laagste minimumtemperatuur van het winterseizoen) komt meestal voor in de loop van de maanden december, januari of februari. Maar er zijn uitzonderingen: je kan op de grafiek hierboven op zoek gaan naar de uiterste data... en die zijn redelijk spectaculair.


Bemerk dat op sommige winters er verschillende dagen waren met exact dezelfde laagste minimumtemperatuur van het jaar.


Op de grafiek hierboven kan je ook de uiterste temperatuurwaarden opzoeken. Er is blijkbaar een groot verschil in laagste minimumtemperatuur van winter tot winter. Sommige winters waren uiterst streng, anders stelden nauwelijks iets voor. De laagste minimumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel was in 1881. Het winterseizoen met de zachtste laagste minimumtemperatuur is dat van 2013-2014.


Hou er wel rekening mee dat n lage minimumtemperatuur niet noodzakelijk betekent dat de hele winter heel koud was - en omgekeerd. Kijk eens naar het aantal ijsdagen en vorstdagen voor de verschillende winters.


Tijdens sommige barre winterperiodes ging de laagste minimumtemperatuur onder de MIN tien graden. Wanneer gebeurde dat voor het laatst?


Gemiddeld gesproken valt de koudste nacht van de winter op 14 januari. Waarom is dat niet 21 of 22 december, het begin van de winter, als de zon het laagst aan de hemel staat? Het antwoord vind je hier.


Ik heb voor deze gegevens al de nodige correctiefactoren toegepast. Tot mei 1983 gebeurden de waarnemingen immers in een open thermometerhut.


Deze grafiek is het resultaat van meer dan 180 jaar onafgebroken waarnemen. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt...IJsdagen in Ukkel
Vorstdagen in Ukkel
Warme dagen in Ukkel
Zomerdagen in Ukkel
Tropische dagen in Ukkel
Warmste dag van het jaar in Ukkel
Koudste dag van het winterseizoen in Ukkel
Warmste nacht van het jaar in Ukkel

Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 1.140
Laatste week: 17.128
Pagina's: 25.429.744
sinds 15 aug 2010