Nieuws 2017

Tweeten

(4 april 2017)           De voorbije dagen was er wat onduidelijkheid over de exacte gemiddelde temperatuur van de voorbije maand maart. Was dat nu 9.5C of 9.6C ? De computers kwamen tot twee verschillende uitkomsten.


Het heeft even geduurd, maar nu kennen we het definitieve antwoord. Met een gemiddelde temperatuur van 9.6C gaat maart 2017 de klimaatgeschiedenis in als de warmste maand maart sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833.
(1 april 2017)           "Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is..." Als je hieronder mijn woorden van 8 maart 2017 leest, zou je kunnen denken dat de lente in maart geen potten heeft gebroken.


Niets is minder waar. Vooral in de tweede helft van de maand zette de zon een fameuze inhaalbeweging in. Uiteindelijk klokten we voor maart 2017 af op een gemiddelde temperatuur van 9.5C. (nvdr: later gecorrigeerd tot 9.6C , zie het weernieuws van 4 april 2017) Een evenaring van het record van maart 1991 en maart 1957.


Op zich is het niet abnormaal dat er af en toe eens een maandrecord sneuvelt. Maar in de statistieken zien we dat haast alle warme temperatuurrecords werden gerealiseerd in de laatste twee decennia. Dat is natuurlijk geen toeval. We zien hier de hand van de klimaatopwarming.
(8 maart 2017)           De laatste dagen heeft het al flink geregend en hard gewaaid. Meer en meer mensen beginnen te klagen over het weer. "Waar bijft de lente?" is een veel gehoorde vraag.


Ik moet jullie teleurstellen. Het is heel normaal dat het weer in maart nog gemeen kan doen. In maart 2013 waren er 18 vorstdagen, dat zijn dagen waarop de minimumtemperatuur negatief was. Er waren ook twee late ijsdagen, dagen waarop het de hele dag is blijven vriezen. Er waren in maart 2013 in totaal 11 sneeuwdagen.


Soms gebeurt het inderdaad dat we in de maand maart al eens 20 graden halen. Het record van de eerste 20 graden van het seizoen (een zgn. warme dag) was 9 maart 2014. Maar gemiddeld gesproken hebben we in Ukkel voor het eerst een maximumtemperatuur van 20 graden op 21 april.


Als vuistregel kan je stellen dat half april het scharniermoment is. Voor die datum kan je de lente dikwijls vergeten en heeft het weer soms nog winterse trekjes. Na half april wordt de kans op zacht lenteweer snel groter.


Nog even geduld dus. De lente zal overwinnen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
(1 maart 2017)           De weerkundige lente is begonnen. Voor weerkundigen is het moeilijk om te werken met seizoenen die niet beginnen op vaste dagen van het jaar. En dus hebben we het ons gemakkelijk gemaakt. De weerkundige seizoenen beginnen altijd op de 1-ste van de maand: 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. Makkelijk om te rekenen.


De voorbije weerkundige winter was erg droog. De laatste dagen van februari 2017 is er nog behoorlijk wat regen gevallen. Maar in de hele weerkundige winter 2016-2017 viel er in Ukkel maar 127,3 mm neerslag. Het was geleden van de weerkundige winter van 1984-1985 dat het 's winters nog zo droog was.
(22 januari 2017)           Vandaag werd de informatiedrempel voor fijn stof overschreden. Voor de media was dat ongeveer het belangrijkste nieuws van de dag. En terecht: fijn stof is absoluut niet goed voor onze gezondheid.


Toch is het nodig om de puntjes op de i te zetten. Fijn stof komt nu veel meer in de berichtgeving dan vroeger. Bij sommigen wekt het de indruk dat het probleem verergert. En dat is niet zo. Integendeel: gemiddeld gesproken is de lucht nu zuiverder dan 30 jaar geleden.


Fijn stof-partikeltjes zijn ideale condensatiekernen voor waterdruppeltjes. Op die manier wordt mist gevormd. Hoe meer condensatiekernen aanwezig zijn, des te meer mist (smog) zich kan vormen.


Nu zien we dat de voorbije dertig jaar het aantal mistdagen in zowat alle Europese stations sterk is afgenomen. En dat is een gevolg van schonere lucht. De Europese luchtkwaliteit is nu (gemiddeld gesproken) duidelijk beter dan vroeger.


Hoe komt het dan dat we nu veel meer berichten horen over fijn stof? Dat is een gevolg van betere metingen. Vroeger wisten we niet hoe slecht de luchtkwaliteit was. Dat leidde soms tot dodelijke verontreiniging, o.a. in de Maasvallei in december 1930 en in Londen in december 1952


Het invoeren van een informatiedrempel voor fijn stof van 50 g/m dateert pas van 9 november 2016. Vroeger bestond die informatiedrempel niet - en werd er dus ook niet over bericht. Zo simpel is dat.


De luchtkwaliteit in Belgi is nu dus beter dan enkele decennia geleden. Steenkool wordt nog nauwelijks gebruikt om ons te verwarmen. Dieselroetfilters verkleinen de uitstoot van fijn stof. De overheid heeft de industrie strengere normen opgelegd. Meer en meer duiken er lage-emissiezones op in steden.


Als wij nu met zijn allen nog onze mobiliteit verder onder de loep willen nemen en het gebruik van de open haard beperken, wordt het nog beter. Voor ons en voor onze kinderen.

(16 januari 2017)           De storm van 13 januari 2017 was minder erg dan verwacht. Aan de kust was er weliswaar schade door hevige rukwinden (Zeebrugge tot 104 km/h). Maar in het binnenland waren de rukwinden veel minder fel. Vooral in het westen van het land viel er tijdelijk sneeuw - maar die smolt snel weer weg.


In de sociale media kregen de boodschappers de volle laag (zoals gewoonlijk). Mensen vergeten soms dat een weersverwachting niet wordt gemaakt door n persoon, maar door een heel team.


Maar dit keer was er meer aan de hand. De prognose over "de grootste superstorm van de afgelopen 50 jaar" kwam immers van de kranten. Men verwarde bovendien "storm" met "stormtij". Ik schreef al op 12 januari 2017 'dat ik van mijn stoel werd geblazen' toen ik dat las...


Jammer genoeg is het sensationele superstorm-bericht heel snel overgenomen in de sociale media, waar het een eigen leven ging leiden. De Gazet van Antwerpen belde me nog voor de storm en liet me mijn (genuanceerd) verhaal doen. In het TV-journaal van donderdag 12 januari 2017 heb ik nog gezegd dat het zeker niet de ergste storm in 50 jaar ging worden. Op radio en TV heb ik in de weerberichten geprobeerd om de storm terug te brengen tot normalere proporties.


Dat hielp allemaal niet. De toon was gezet. De meeste media deden weinig tot niets om de hype af te remmen.


En dus moest barbertje hangen...


Het zou goed zijn als journalisten hun bron zouden checken en een tweede opinie zouden vragen vooraleer ze sensationele berichten schrijven.

(12 januari 2017)           Het stormtij van vrijdag 13 januari 2017 veroorzaakt een heuse mediastorm. Men heeft het zelfs over de felste storm van de afgelopen 50 jaar - ik werd even van mijn stoel geblazen toen ik het las :-)


Om de 14 dagen staan de zon, de maan en de aarde ongeveer op n lijn. De zon en de maan bundelen dan hun krachten en daardoor zijn de getijden veel extremer: springtij. Zie ook hier.

<Als de wind uit het noordwesten komt, wordt die watermassa naar de kusten van West-Europa geduwd. In combinatie met het springtij zorgt dat voor heel hoge waterstanden.


Bovendien staat de zon in januari het dichtst bij de aarde. Ook de volle maan staat dichterbij dan gewoonlijk, vandaag ongeveer 371.000 km tegenover gemiddeld 384.000 km. Je kan zelfs bijna van een supermaan spreken, maar dat hebben de meeste media niet door... Het is het enige merkbare effect van de zogenaamde supermaan.


Hoe dichter de zon en de maan bij de aarde staan, hoe meer het water komt opzetten. De gravitatiewet van Newton stelt immers dat de aantrekkingskracht omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de afstand.


Dit keer ontsnappen wij waarschijnlijk aan het ergste. Op 31 jan/1 feb 1953 werden de Lage Landen geconfronteerd met een zware, langdurige noordwesterstorm in combinatie met springtij. Dat zorgde voor een verschrikkelijke watersnood met in Zeeland ongeveer 1800 doden.


Het noodweer van 1953 was de rechtstreekse aanleiding voor het Deltaplan in Nederland en het Sigmaplan in Belgi.


Hopelijk houden onze dijken nu wl stand.

(5 januari 2017)           Er zijn nog altijd mensen die denken dat er geen klimaatopwarming is. De bewijzen zijn nochtans overduidelijk..


Het Copernicus-programma van de Europese Commissie heeft vandaag bekendgemaakt dat 2016 inderdaad het warmste jaar was sinds het begin van de waarnemingen in 1880. Het vorige record (van 2015) werd verpulverd met bijna 0,2C.


Dat is opmerkelijk. Algemeen werd gedacht dat het jaar 2016 minder warm zou zijn, omdat het natuurfenomeen El Nio is weggebd.


Ook nu weer verwacht ik dat veel mensen deze grafiek zullen weglachen, "want vannacht gaat het stevig vriezen".


Bedenk dan dat er een groot verschil is tussen "weer" en "klimaat".
(2 januari 2017)           Nee, ik heb geen appartement aan de kust... maar het is een feit dat er daar meer zonneschijn is dan in het binnenland. Dat gegeven zorgt elk jaar trouwens voor de nodige heisa in de media.


Het K.M.I. heeft een kaartje gepubliceerd met de zonneschijnduur in 2016. De tendens is duidelijk. In 2016 kregen de provincies West- en Oost-Vlaanderen duidelijk meer zon dan elders.


(1 januari 2017)           De voorbije maand was het zeer zonnig en droog. December 2016 was bovendien een erg rustige maand.


Het hele jaar 2016 verliep in zijn totaliteit vrij normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 10.7C.
De eerste zes maanden van 2016 verliepen uiterst nat. De tweede helft was dan weer erg droog.


De zon scheen in Ukkel 1572 uur. Het was een uiterst rustig jaar, met een lage gemiddelde windsnelheid. We kregen 2 ijsdagen en 6 tropische dagen.


Tenslotte nog nieuws van mijn site. Ik steek daar jaarlijks heel veel tijd en werk in. In 2016 kreeg mijn site ongeveer 483.000 individuele bezoekers die ongeveer 2,2 miljoen pagina's opvroegen. Het klokje van een miljard seconden werd bezocht door meer dan 22.000 individuele bezoekers.

Er passeerde 1706 GB aan dataverkeer. Het meest gelezen pagina's zijn de zonnepanelen, over de passages van het Internationaal ruimtestation ISS, deze nieuwspagina, de klimaatpagina's, de pagina's over getallen en mijn fietsavonturen.

De "meer weer podcast" van 26 juli 2016 werd het meest beluisterd. Er werd het meest gezocht op de woorden IJsheiligen, winteruur en planeten. Lezers waren het meest genteresseerd in de nachthemel van de maand december.

Ongeveer 80% van de lezers komt uit Belgi, 10% uit Nederland en 10% uit andere landen.

De pagina over de straalstroom werd meer dan 13.000 keer bekeken en was daarmee de meest gestelde vraag van 2016.

Mijn Twitter-account @frankdeboosere heeft ondertussen al meer dan 121.000 volgers.

Sinds eind 2015 heb ik ook een Facebook-pagina. Die heeft ondertussen al 9.500 volgers.

Ik heb in 2016 ook een aantal live uitzendingen gedaan via Periscope en Facebook-live.Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 40
Vandaag: 1.561
Laatste week: 13.632
Pagina's: 23.910.295
sinds 15 aug 2010